donderdag 30 mei 2013

Ron Mueck

Maar liefst een uur stonden we in rij aan Fondation Cartier aan te schuiven om de tentoonstelling van Ron Mueck te bezichtigen. Een wachttijd die we in Parijs eerder associeerden met pakweg het Louvre. Dat het al 8 jaar geleden was dat een grote tentoonstelling van deze Australische kunstenaar te bezichtigen was in Europa, zal er wel voor iets tussen zitten. En dat hij speciaal voor deze gelegenheid drie nieuwe werken had gemaakt.

Wat wist ik over Ron Mueck? Dat hij hyperrealistische sculpturen in ongewone proporties maakt. Wat weet ik nu meer? Dat je deze tentoonstelling écht moet ondergaan. Het is pas bij confrontatie in levenden lijve dat je echt de impact van Muecks kunstwerken ondervindt. Ik heb meermaals kippenvel gekregen door rond zijn werken te wandelen. Lang geleden dat ik nog zò aangegrepen werd door kunst! Negen sculpturen en that's it, maar negen die blijven nazinderen. Straf!

Tip: bezoek eerst de begane verdieping en ga dan pas in de kelder. En houd vooral de documentaire 'Still Life: Ron Mueck at Work' tot het laatste. Hierin zie je hoe tergend langzaam zijn drie recentste kunstwerken tot stand kwamen in zijn studio in noord Londen. Ook zonder de meester aan het werk te zien, zal je de meesterlijkheid van zijn werken zelf wel aan den lijve ondervinden. Als je voor 29 september nog in Parijs geraakt: aanstippen als een must visit!

http://fondation.cartier.com

2 opmerkingen:

deoudersvansophie zei

Wij gaan over twee weken naar Prijs voor deze tentoonstelling, Heb internet afgezocht maar weet jij toevallig of er ook online kaarten zijn te kopen?

Alvast dank!

Ellie zei

Alvast veel plezier in Parijs en laat zeker weten wat jullie van de tentoonstelling vonden!

Toen wij stonden aan te schuiven hebben we enkele mensen de rij wachtenden zien skippen, dus vermoed ik dat er op één of andere manier moet kunnen gereserveerd worden. Ik denk dat jullie best een mailtje naar het reservatieadres die jullie bij de praktische info op de Fondation Cartiersite kunnen vinden sturen of eventueel eens bellen met jullie vraag. Een uurtje wachten uitsparen lijkt me alvast al de moeite!